פנוי להובלה – על מנהיגות וחזון בהורות ובחינוך: מנהיגות וניהול עצמי – נקודת המוצא להובלה. מובילות מהי? מיהו מוביל? לאן הולכים? מיקוד שליטה פנימי או חיצוני?
מנהיגות – עוסקת בחזון, באסטרטגיה הנובעת מבהירות של השינוי הנדרש במערכת, אמונה בתכלית המציאות המבוקשת, אמונה כי הדבר ניתן להשגה גם אם במאמץ ניכר, הבנה מה השגת המטרה תאפשר בהמשך וביטוי כל אלו להובלה פסיכולוגית, רוחנית וארגונית את קהילת החזון.
מנהיגים חינוכיים טובים הינם בעלי מעגל השפעה ומיקוד שליטה פנימיים בעיקרם אולם קשובים לסביבתם החיצונית, מתייעצים ומבקשים דעות שונות, מוּנָעִים מתוך תחושת מחויבות לשליחותם החינוכית ולקיחת אחריות ויוזמה על עתידם של תלמידיהם. מנהיגים בחינוך מצליחים לנהל את חייהם המקצועיים באופן מאוזן מבחינה רוחנית, רגשית, מקצועית והתנהגותית.
בעולם החינוך אני נוהג לומר שכל מחנך ומחנכת הינם מנהיגים, יחד נלמד מהם ומיהם מנהיגים אמתיים וכיצד הדברים באים לידי ביטוי בחינוך.
כאשר מפרקים את מרכיבי המנהיגות החינוכית ומבינים כי לא מדובר בכריזמה, שליטה, יכולת רטורית או קשרים ענֵפים אלא מרכיבים פוטנציאליים בסיסיים הניתנים לגילוי ופיתוח, או אז נסללת הדרך לתפיסה עצמית מנהיגותית ולתהליך צמיחה, יוזמה, הנהגה והובלה.
חזון אישי ומקצועי – פרויקט לפריצת דרך
המילה Pro – Ject , משמעותו לזרוק רעיון הרחק קדימה מעצמך, כך שהוא רוכש אוטונומיה ומוגשם, לא רק על ידי מאמציו של יוצרו, אלא, למעשה גם באופן בלתי תלוי בו.
חזון חייב להיות מלווה במעשה שאם לא כן הרי הוא רק כוונה טובה או חלום בעלמא, לכולנו חלומות אישיים ומקצועיים, אם יהפכו מחלומות לחזון זה כבר תלוי רק בנו. יש לחלום, להתבונן בעתיד הרצוי ולבחון אותו דרך פריזמה של ערכים, לדייק ולהתאים אותו בתהליך כתיבה של תוכנית ההופכת אותו מחלום פנטסטי לעתיד אותו ניתן לחזות (לראות, לצפות, לנבא).
כאנשי חינוך אנו חייבים להיות מסוגלים לחלום ולחזות את עצמנו ואת תלמידינו בעתיד, אנו נמצאים כאן כדי לאפשר להם לחלום ולגבש את חזונם, לעודד אותם ולכוון אותם.
שינוי – להשתפר פירושו להשתנות תדיר
ההווה טוב דיו, ההרגל ממכר, לעומתם העתיד המעורפל מעלה אצל כולנו חשש מפני הבלתי ידוע, יש בנו כוחות פנימיים בלתי מודעים ולעתים גם חיצוניים אשר יעשו הכל בכדי למנוע מאיתנו לצאת לדרך חדשה, לירות לעצמנו ברגל.
ננסה להבין את מנגנוני החיסון מפני השינוי, להביט לשינוי בעיניים, להבין ולהפנים את תכליתו ולצאת לדרך מרגשת בה נלמד רבות על עצמנו ועל עולמנו.
אנו אנשי החינוך, הננו סוכני שינוי, אנו זורעים היום את שהתלמידים יקצרו בעתיד. אנו משקים, מדשנים מעשבים ומדבירים בכדי שהנטיעה תעלה יפה, תהיה מחוברת היטב לשורשים ותניב פירות משובחים ומתוקים.
קליעה למטרה – מטרות, יעדים ומשימות ומה שביניהם, אסטרטגיה מול טקטיקה
מטרות הן תוצאות או מציאות הרצויה לנו בעתיד, יעדים הינם ציוני דרך המהווים נקודות בחינה, מדידה ולמידה בדרך להגשמה, ומשימות הן הפעולות לביצוע, הן מתבצעות ומסתיימות. בכדי להשיג את מטרותינו עלינו להגדיר תחילה את המטרות והיעדים ולאחר מכן לנסח את המשימות לביצוע.
כאשר אנו יוצאים לדרך נגלה כי ישנם קשיים או משאבים מוגבלים, עלינו לבחון שוב את חשיבות המטרות ולתעדף את מטרותינו הן על ציר הזמן והן על ציר המשאבים. בדרך נגלה גם שחלק ממטרותינו אינן שלנו אלא של אחרים ולעתים אף להיפרד מהן.
כאנשי חינוך אנו עסוקים בהצבת מטרות פדגוגיות וערכיות כל העת ומהן נגזרות תוכניות לימודיות, חברתיות, רגשיות ואחרות. ליווי תלמידים לאור מטרות ברורות ומנוסחות מצריך כלים לשיח דיאלוגי ולתיעוד וליווי בהמשך. יחד נלמד מספר כלים המבוססים על עקונות אימוניים אשר יסייעו לנו להשיג תוצאה זו.
ניהול מרחבי אנוש – השראה, תהליכי השפעה, פסיכולוגיה אנושית בסיסית, אמון ככוח מפעיל ומצמיח, לפרגן זה בחינם, להיות אנשים של אנשים
אנשי חינוך הינם אנשים משפיעים, לטוב ולמוטב! מעצם היותנו מבוגרים ובעלי סמכות המוקנית לנו מתוקף תפקידנו אנו מרכזים בידנו עוצמה והשפעה רבה על התלמידים. האתגר הינו לעבור מסמכות מוקנית לסמכות נרכשת. אין צורך שנוותר על הכלים הסמכותיים המוקנים לנו אולם ניתן להניחם בצד למקרים אשר יצריכו שימוש בהם. ההשראה והסיפוק אותם אנו שואבים אינם מגיעים מהכח אלא מתהליך בו מתקיימת צמיחה הדדית, מרחב בו כולנו גדלים.
אמון הוא הכח המניע. אמון המתחיל בנו עצמנו ומרגע שמתקיים בנו המשאב של האמון אנו יכולים לחלוק ממנו עם התלמידים. האמון הוא כח מפעיל ומצמיח אולם בכדי לבנותו יש צורך במסע הדדי אישי וכיתתי.
נלמד מהו התהליך ומהם הרכיבים החשובים להצלחתו, החל בשלב ההתרצות והמשך בשלבי ההזדהות וההפנמה המתאפשרים בזכות אמינות, עקביות ויכולות התקשורת שלנו.
רתימה ועבודת צוות – מטרה משותפת, אינטליגנציה קולקטיבית, חוק הסינרגיה וחוכמת ההמונים, יוצרים ביחד קהילת חזון
עבודת צוות הינה מורכבת ומזמנת אתגרים ומשברים, נלמד מהו צוות, סביב מה הוא מתלכד וכיצד נוצרת תחושת שייכות. צוות יציב המהווה רשת ביטחון רגשים, תרבותית ומקצועית האו צוות שעובר מסע של חיבורים ומציאת איזונים בין כוחות שונים הקיימים בקרב חבריו, מפתח תרבות ומנגנוני למידה ארגוניים המהווים את חוכמת הארגון ויכולת לפעול בסינרגיה המאפשרת התפתחות מתמדת, יעילות ורשת חברתית/מקצועית סביב חזון משותף. נלמד כיצד יוצרים את הקהילה המקצועית הלומדת, את קהילת החזון.
משוב מקדם – ניהול קונפליקטים, למידה וצמיחה ממשברים
עבודת החינוך רצופה קונפליקטים מוּבְנים. היכולת לנהל קונפליקט תלויה ביכולת לזהות אותו כאשר הוא מספיק גדול כדי שנבחין בו אולם הוא קטן דיו כדי שנטפל בו בקלות יחסית, לפני שהוא הופך להיות מורכב ומערב אותנו רגשית.
משבר הוא הזדמנות לצמיחה אם נשכיל להתבונן, ללמוד ולזהות את נקודת הכשל העצמית או של התלמיד. לרוב מעורבים בקונפליקט שני הצדדים כאשר האחריות מתחלקת באופנים שונים. יש לשים לב שמדובר בחיפוש אחריות ולא בהטלת אשמה או האשמה עצמית. כמו בכל זוגיות, לכל אחד יש אחריות על המתרחש בין שני צדדים ובמקרה שלנו בין איש החינוך לתלמיד.
שיחת משוב לאחר אירוע נקודתי או תקופה מקדם למידה, תיאום ציפיות, עידוד וחיזוק הקשר עם התלמיד.