הקיץ בא ולעבודה!
רבים מאתנו, ההורים, מתמלאים חשש ומתח נוכח חופשת הקיץ המתהווה לה בימים אלו.
הסיבה: ילדינו האהובים מסתובבים אנה ואנה, מלאי אנרגיות ולעתים חסרי מעש. תופעה זו חוצה מינים וגילים, ואולם ישנם מאפיינים ייחודיים לכל קבוצת גיל ומין שהיריעה קצרה מכדי לפרטם.
אשתדל אם כן להתמקד בדגשים המרכזיים הנוגעים למרבית ההורים בתקופת החופש, חלקם נוגעים לקטנים וחלקם למתבגרים.
הקושי שלנו כהורים הוא שמלבד הצורך שלנו לשמור על שגרת עבודה בימות הקיץ (אולי למעט אנשי חינוך), עלינו לדאוג למסגרת עבור הילדים. עלינו לנהל את זמנם ולספק להם תעסוקה, מוקדי עניין ותכנים להפגת השעמום, ובתוך כל זה לנסות ולשמור על הכללים הנהוגים בבית בימים כתיקונם.
להלן כמה דגשים והמלצות לניהול נכון של תקופה זו, להפקת הנאה מרבית ומזעור מתחים ומפחי נפש. כלי העזר העיקרי יהיה כלי התכנון, ההגדרה, התיאום ושיתוף הפעולה, הלוא הוא לוח החופש.
לוח חופש
על לוח זה להיבנות בתשומת לב מרבית ובתכנון משותף עם הילדים. בבניית הלוח אנו מתאמים ציפיות, מתייחסים בו גם לאילוצים ולמגבלות שלנו כגון זמן או תקציב, ומביאים בחשבון גם את פעילויות הילדים: מחנות קיץ, קייטנות וכדומה. הלוח מאפשר לכולנו ראייה אסטרטגית וציפייה לבאות.
מומלץ לתלות את הלוח במקום בולט בבית (בדרך כלל המקרר נמצא במרכז הבית ומשמש מקור השראה בלתי נדלה עבור הילדים). המפגש עם הלוח יוצר רוגע ותחושת שליטה על הבלגן, מאפשר לילדים התמצאות במרחב הזמן של החופש ומאפשר לנו, ההורים, לתכנן נכון ולקחת לפי הצורך ימי חופשה מעבודתנו כשכירים או כעצמאיים.
עצת הזהב: שתפו את הילדים בתכנון החופש והחופשה המשפחתית והטילו עליהם לתכנן מסלולים, ולאסוף מידע היסטורי והמלצות מספרים או מאתרי תיירות.
תוכן הלוח
פעילויות מותאמות: יציאה מתוכננת לבילוי משותף על פי גיל או מין יחד עם אחד ההורים או שניהם. רצוי לבצע זאת עם כל אחד מהילדים במהלך החופשה, פעילות זאת תאפשר מפגש אינטימי ואיכותי. ניתן להיוועץ בילדים עצמם על העדפותיהם וכך לנצל את הזמן בהיכרות מחודשת ובאווירה משוחררת.
פרויקטים לשיפור פני הבית או הגינה, שיפוץ פריטים או יצירה מסוגים שונים עשויים למלא את הימים במשמעות ואתגר, תחושת שייכות ומפלט משעמום.
החיים בסרט: צפייה בסרט עם הקטנים אחת לתקופה, בבית או בקולנוע. חשוב בעיקר להציע לגדולים לצאת לסרט, גם אם הוא סרט פעולה או פנטזיה ולא הולם את הטעם האישי שלנו. הדבר ייתפס כמחווה, יאפשר הבעת עניין בעולמות התוכן והעניין של הילדים או המתבגרים וגם ייצור קרבה.
חיי יומיום
הקצאת משאבים (מחשב, משחקים) באופן הוגן, לא בהכרח שוויוני אלא על פי גיל ופרמטרים נוספים שעל ההורים להביא בשיקול הדעת.
שמירה על שגרת השעות (יום לילה) גם ובעיקר ביחס למתבגרים החיים ביַעֶפֶת ((Jet Lag כרונית.
לאחר שתוכננו תחומי אחריות, עבודה, נסיעות משותפות או אפילו נסיעה לחברים או למשפחה, המתבגרים חשים בשליטה רבה יותר על הזמן שלהם. יעפת נובעת בדרך כלל מהיעדר הגדרות ותכנון מוקדמים, ובדיעבד מביאה לחוסר יעילות ולתסכול גם אצל המתבגרים עצמם.
חלוקת תפקידים בימים קבועים ומתן חיזוקים, צ'ופרים ומחמאות, ביטויי הוקרה בארוחות משפחתיות על העזרה הניתנת מהילדים לניהול הבית והסבר כיצד הדבר מפנה אותנו, ההורים, ומסייע לנו.
לסיום – הרפו, שתפו, איצלו משימות, הפיקו הנאה מהזמן, מהסרטים ומהפעילויות המשותפות. ננוח בחגים, ועד אז – חופשה נעימה וקיץ בריא.